Prezentarea Comunei Zetea din județul Harghita

Data publicării: 23 octombrie 2015

stire

Comuna Zetea este o comună secuiască în care sunt nenumărate locuri turistice, valori culturale şi programe pentru păstrarea tradiţiilor culturale. Multitudinea porţilor secuieşti, portul colorat şi bucătăria secuiască sunt un adevărat magnet pentru turişti. Astăzi, în satele şi văile din împrejurimi vizitatorii sunt întâmpinaţi de nenumărate case de vacanţă.
Zetea se află aproape în centrul judeţului Harghita şi este situată la o distanţă de 12 km de municipiul Odorheiu Secuiesc, pe ambele maluri ale râului Târnava Mare, pe drumul judeţean 138. De comună aparţin şase aşezări: Zetea, Sub Cetate, Şicasău, Izvoare, Deşag şi Poiana Târnavei. Misticul colectivului format din tufele de cătină este dat de aproprierea de natură, viaţa de gospodar tradiţională şi practicarea meşteşugurilor încă existente.
Aşezarea care se întinde la picioarele munţilor Mădăraş Harghita numit şi muntele sacru al secuimii, este împrejmuită de păduri cu o faună şi vegetaţie bogată.
Aşezarea veche de nouăsute de ani este atractivă şi unică deoarece are o istorie de invidiat, are comori naturale şi culturale importante, are posibilităţi variate pentru excursionişti, toate îmbinate cu primirea călduroasă a musafirilor de către localnici.
Vizitând comuna noastră, se poate admira cea mai mare biserică catolică din zonă. Alte curiozități arhitecturale: capela Maicii Domnului, cea mai veche construcție monumentală, aflată în cimitirul local, câteva străzi, care păstrează tradiția arhitecturală și, nu în ultimul rând, câteva sute de porți secuiești.
Cei care doresc să ia parte la programe culturale, pot vedea spectacolele date de către grupurile locale: dans popular, cântece populare, spectacol de teatru, grupul instrumentiștilor de suflat, grupul de fluier. Zetea și împrejurimile comunei au fascinat mulți oameni renumiți, care revin aici pentru a se delecta. Unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai literaturii maghiare, Sütő András, a petrecut foarte mult timp în casa lui din localitatea Șicasău. Tot în localitatea Șicasău au fost filmate fragmente din filmul „Ábel a rengetegben” de Tamási Áron. În timpul comunismului, fostul dictator Nicolae Ceaușescu, a cerut să-i fie construită o vilă pentru a putea vâna în localitatea Sub Cetate, unde a și venit de nenumărate ori.
Cei care preferă delectarea în mijlocul naturii, pot face acest lucru la Barajul de Acumulare de la Zetea unde se poate pescui, se poate face baie, se pot face sporturi nautice.
Iubitorii de excursii pot alege dintre ture pe jos, călărie, excursii cu căruța. Cetatea Zetea, Poteca Zete și munții Mădăraș Harghita sunt numai câteva dintre posibilitățile de explorare a frumuseților din zonă.
Iubitorii de animale pot vedea și fotografia în mediul lor natural cerbi, căprioare, mufloni și porci mistreți în parcul ”Vadaspark” din localitatea Izvoare. Datorită proiectului ”Natura 2000” în munții Mădăraș Harghita sunt ocrotiți animale ca lupul, căprioara, cerbul, multe specii de păsări, ursul brun, care poate fi observat și în mediul lui natural, dacă cineva dorește acest lucru.
Comuna Zetea și așezările aparținătoare, păstrătoare a tradițiilor culturale, îmbrățișate de păduri de brazi, asigură o adevărată odihnă și delectare pentru vizitatorii de orice vârstă.

Vă așteptăm cu drag în comuna noastră!  

Înapoi